Mimar ve İç Mimarın ne yaptığına ve bu iki meslek kolunu birbirinden ayıran farklılıklardan bahsedecek olursak,
Mimar; Aslında şehir plancısı (Yollar yerleşim yerleri,kamu alanları,yeşil alanlar ve bunlar dışında şehrin bütününü tasarlayan kişi) tarafından tanımlanmış alana kullanıcını kendi fonksiyonlara sahip ihtiyaclarına cevap verebilceği bir yapı (Konut,İşyeri,Sanayi Yapısı vs.) tasarlar. Bina yapılması uygun görülmüş alan içinde, en uygun yeri tespit ederek bir iskelet oluşturur. Bu iskeleti çevresi ile uyumlu hale getirerek, Şehrin dokusuna uygun gerekli teknik detaylara ve parametrelere (yükseklik, cephe,inşaat alanı,gerekli yol ve sokaktan yapının çekme mesafeleri, malzeme vs. uyumlu) göre yapıyı tasarlar. Bu tasarımı aynı zamanda gerçeğe uygun şekilde çizim olarak sunumunu yapar.
İç Mimar; Mimarlar tarafından hazırlanmış ve mühendisler tarafından sağlam bir şekilde ayağa dikilmiş bir yapı içerisindeki bölünmüş yada bölünmemiş mekanların iç kısımlarını kullanıcıların isteği ve ihtiyacı doğrultusunda iç mimari kurallara göre (oda ve banyo mutfak vb yer ve konumlarını planlamak vs) tasarlayıp,kullanıcının tarzını yansıtacak ve içerisinde yaşarken onu rahatsız etmeyecek şekilde tasarlayıp uygulamasından sorumlu olan kişidir.
Mimar daha çok yapının dış kabuğunu tasarlayarak yapının uygulanacağı yerde çevresi ile kısmen uyumlu yada sıradışı farklı dış tasarımı ve yapının genel konseptini belirleyen kişidir.
İç Mimarlar ise;Yapının Mimar tarafından bölünmüş yada hiç bölünmemiş kısımlarını kullanıcının isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda iç mekanı komple tasarlayan ve tüm dekorasyon işleri uygulayan kişidir.
İç Mimarlar İç mimarisini yaptıkları mekanların,mobilyalarını,aydınlatma elemanlarını,perde ve diğer tekstil elemanlarını,duvar kağıdını,kullanılacak her türlü dekoratif objeleri tasarlayabilen ve bunun uygulamasından sorumlu olan kişidir.